

Online Schedule for preparatory classes for the UPSC Recruitment Test for recruitment of Assistant Director (Cost)

Date	Topics	No of hours
17 th September, 2024 Tuesday 10.30 am to 12.30 pm	Cost Concepts and Classifications: Cost Objects, Cost Centres and Cost Unit	2 Hours
1.30 pm to 3.30 pm	Collection, Classification, Allocation and Apportionment of Cost	2 Hours
3.30 pm to 6.30 pm	Material Cost	3 Hours
18th September, 2024 Wednesday 10.30 am to 12.30 am	Employee Cost	2 Hours
1.30 pm to 4.30 pm	Direct Expenses and Overheads	3 Hours
4.30 pm to 6.30 pm	Single Output Costing and Job Costing	2 Hours
19 th September, 2024 Thursday 5.00 pm to 8.00 pm	Cost Accounting Standards, Cost Audit, Companies (Cost Record & Audit) Rules, 2014 as amended from time to time;	3 Hours
20 th September, 2024		2 Hours
Friday 5.00 pm to 7.00 pm	Cost Auditing and Assurance Standards.	
21 st September, 2024 Saturday 6.00 pm to 8.00 pm	Generally Accepted Cost Accounting Principles (GACAP),	2 Hours

22 nd September, 2024 Sunday 6.00 pm to 8.00 pm	Batch Costing, Contract Costing,	2 Hours
23rd September, 2024 Monday 10.30 am to 11.30 am	Process Costing,	1 Hour
11.30 am to 12.30 pm	Service Costing	1 Hour
1.30 pm to 3.30 pm	Standard Costing &Variance Analysis	2 Hours
3.30 pm to 5.30 pm	Transfer Pricing- Methods (Cost Based, Market Price Based, Negotiated Pricing), Criteria for setting Transfer Prices, Transfer Price in different situations.	2 Hours
5.30 pm to 7.30 pm	Life Cycle costing, Activity Based costing	2 Hours
24 th September, 2024 Tuesday 10.30 am to 12.30 pm	Pricing decisions and Strategies-New Product Pricing, Monopoly Pricing v. Competitive Pricing, Pricing of Service Sector	2 Hours
1.30 pm to 4.30 pm	Generally Accepted Accounting Principles (GAAPs), Accounting Standards and Ind AS	3 Hours
4.30 pm to 5.30 pm	Cash Flow Analysis.	1 Hour
25 th September, 2024 Wednesday 6.00 pm to 8 .00 pm	Cost Control and Cost Reduction; Cost Control Techniques-	2 Hours

26 th September, 2024 Thursday 5.00 pm to 8.00 pm	Marginal Vs. Absorption Costing, Cost-Volume- Profit analysis	3 Hours
27 th September, 2024 Friday 6.00 pm to 8.00 pm	Decision making involving alternative choices	2 Hour
28 th September,2024 Saturday 5.00 pm to 7.00 pm	Budget and Budgetary Control.	2 Hours
7.00 pm to 8.00 pm	Learning Curve and its application, Socio-economic costing, Target costing,	1 Hour
29 th September, 2024 Sunday 5.00 pm to 8.00 pm	Total Quality Management, Environmental Management Accounting, Six Sigma etc.	3 Hour
30th September, 2024 Monday 10.30 am to 12.30 pm	Preparation of Corporate Financial Statements	2 Hours
2.30 am to 4.30 pm	Ratio Analysis	2 Hours
4.30 pm to 6.30 pm	Government Accounting: General Principles and Comparison with Commercial Accounting; Government Accounting	2 Hours
1 st October, 2024 Tuesday 10.30 am to 1.30 pm	Capital Budgeting, Cost of Capital, Leverage Analysis; Methods of Project Appraisal-Payback Period, Net Present Value (NPV), Financial Internal Rate of Return (FIRR), Economic Internal Rate of Return (EIRR), Benefit Cost Ratio	3 Hours
2.30 pm to 4.30 pm	Standards issued by Government Accounting Standards Advisory Board	2 Hour
4.30 pm to 5.30 pm	Role of Comptroller and Auditor General of India and Public Accounts Committee.	1 Hour

2 nd October, 2024 Wednesday 6.00 pm to 8.00 pm	Goods and Services Tax Act &Rules :Chargeability of GST, Scope of Supply (Section 7 of CGST Act, 2017 read with Schedule I, II and III), Classification of Goods and Services under GST,	2 Hours
3 rd October, 2024 Thursday 6.00 pm to 8.00pm	Time, Value and Place of Supply of Goods and Services, Input Tax Credit (Eligibility, Blocked Credits, Method of Reversal of Credits,	2 Hours
4 th October, 2024 Friday 6.00 pm to 8.00 pm	Recovery of Input Tax Credit), Exports, Imports and Refunds under GST, Anti-profiteering, Audit under GST.	2 Hours
5 th October, 2024 Saturday 6.00 pm to 8.00 pm	Customs Law : Classification under Customs, Types of Duties (Basic customs duty, IGST replacement of CVD and Special CVD,	2 Hours
6 th October, 2024 Sunday 6.00 pm to 7.00 pm	Protective duties, Safeguard duty, Countervailing duty on subsidized articles, Anti dumping duty),	1 Hour
7.00 pm to 8,00 pm	Valuation under Customs of Imported Goods and Export Goods, Deemed export, Duty drawback.	1 Hour
7th October, 2024 Monday 10.30 am to 11.30 am	Companies Act, 2013 with special emphasis on provisions relating to Declaration and Payment of Dividend (Chapter VIII and Schedule II)	1 Hour
11.30 am to 12.30 am	Accounts of Companies (Chapter IX, Schedule III and Schedule VII),	1 Hour
12.30 am to 1.30 pm	Audit and Auditors (Chapter X), Government Companies (Chapter XXIII).	1 Hour
8 th October, 2024		
Tuesday 10.30 am to 11.30 am	Corporate Governance: Overview, Issues and Concepts Practices/Codes in India,	1 Hour
11.30 am to 12.30 pm	Corporate Governance in state-owned business MOU system.	1 Hour
9 th October, 2024		
Wednesday 5.00 pm to 8.00 pm	Project Management: Project Planning, Project Life Cycle, Gantt Charts, PERT and CPM.	3 Hours