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The Institute has already issued Three "Frequently Asked Questions" providing clarifications on questions 

raised by members and Industry in connection with the Companies (Cost Accounting Records) Rules 2011 and 

Companies (Cost Audit Report) Rules 2011. Some of the clarifications issued in the first two FAQs have 

undergone changes in view of the Master Circular No. 2/2011 dated 11th November 2011, General Circular 

Nos. 67/2011 and 68/2011 dated 30th November 2011. Consequently, the following clarifications are now 

issued. Wherever earlier clarifications have undergone a change, reference has been made to the previous 

FAQs, where: 

FAQ-1 refers to FAQ on Companies (Cost Accounting Records) Rules 2011, and 

FAQ-2 refers to FAQ on Companies (Cost Audit Report) Rules 2011. 

The clarifications issued below supersede the earlier clarifications, wherever applicable. The original 

clarifications issued and the changes are provided below. 

  

4.1 What does turnover mean under these Rules? Is gross turnover inclusive of excise duty?  

[FAQ-1, Question 5]. 

Earlier Clarification Revised Clarification 

As per Rule 2(p), “Turnover” means gross 

turnover made by the company from the sale or 

supply of all products or services during the 

financial year. It includes any turnover from job 

work or loan license operations but does not 

include any non-operational income. 

From a reading of the Rules, it appears that the 

word “Gross” denotes “total”. Hence, the 

“Turnover” under these Rules would exclude 

duties and taxes. 

As per Rule 2(p), “Turnover” means gross turnover made 

by the company from the sale or supply of all products or 

services during the financial year. It includes any turnover 

from job work or loan license operations but does not 

include any non-operational income. 

The term “Turnover” defined in the Companies (Cost 

Accounting Records) Rules, 2011 shall exclude taxes & 

duties. It shall have the same meaning, wherever it 

appears, in all other orders/rules issued in connection with 

the cost accounting records and cost audit. 

4.2 Will the companies subject to cost audit be also required to file Compliance Report under these 

Rules? [FAQ-1, Question 14] 

Earlier Clarification Revised Clarification 

Every company covered under Companies (Cost 

Accounting Records) Rules 2011 is required to 

file a Compliance Report irrespective of whether 

all or any of its products are covered under cost 

audit. Thus the Compliance Report shall include 

product groups covered under cost audit as well 

as product groups not covered under cost audit. 

(a) If all the products/activities of a company, excluding 

the exempted categories, are covered under cost audit, 

then the company will not be required to separately file 

the compliance report.  

(b) If one or more product(s)/activity(s) of a company is 

covered under Cost Audit and there are other products 

covered under Companies (Cost Accounting Records) Rules 



2011 but not covered under Cost Audit as per company-

wise or industry specific Cost Audit Orders dated 2
nd

 May, 

2011 and 3
rd

 May, 2011 (amended by 30
th

 June, 2011), the 

Company will be required to file a Compliance Report 

(Company as a whole) covering products under cost audit 

and products not under cost audit.  

(c) If one or more product(s)/activity(s) of a company is 

covered under Cost Audit and there are other products 

not covered under Companies (Cost Accounting Records) 

Rules 2011, then the company will not be required to file a 

Compliance Report since the product(s)/activity(s) other 

than product(s)/ activity(s) under Cost Audit are in the 

exempted category. 

4.3 A company with multiple product range is having cost audit for some of its products. What would be 

the applicability of cost audit on other products now covered under Companies (Cost Accounting 

Records) Rules 2011? [FAQ-1, Question 16] 

Earlier Clarification Revised Clarification 

The status of the company so far as applicability 

of cost audit is concerned will remain unchanged 

until cost audit orders are issued for its other 

products/activities now covered under 

Companies (Cost Accounting Records) Rules 

2011. The company would now be required to 

maintain cost records for all the 

products/activities irrespective of whether these 

are under cost audit or not and also file a 

Compliance Report. 

The cost audit on other products now covered under the 

Companies (Cost Accounting Records) Rules, 2011, will not 

be applicable until cost audit orders are issued for its other 

products/activities. However, Compliance Report is 

required to be submitted for the ‘company as a whole’ 

under different product groups.   

If the company's remaining products belong to the 

exempted categories, then Companies (Cost Accounting 

Records) Rules 2011 will not be applicable on such 

exempted category products. The requirement of the 

Compliance Report will be guided by clarification provided 

under 4.2(b) and 4.2(c) above. 

4.4 For how many years, does a company under these rules require to preserve the Cost details? [FAQ-2, 

Question 15] 

Earlier Clarification Revised Clarification 

The cost details, statements, schedules, etc. of 

every company, as specified in these Report 

Rules, relating to a period of not less than eight 

financial years immediately preceding a financial 

year, or where the company had been in 

existence for a period less than eight years, in 

respect of all the preceding years shall be kept in 

good order. 

In respect of companies coming under the purview of the 

Companies (Cost Accounting Records) Rules, 2011 and the 

Companies (Cost Audit Report) Rules, 2011 for the first 

time, cost records and cost details, statements, schedules, 

etc. shall be kept in good order for the next eight financial 

years beginning with first year of application of the said 

Rules. 
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4.5 A company has 2 wind mills. Turnover from the two wind mills is Rs. 2 crores. The company’s total 

turnover is more than Rs. 100 crores. None of the products of the company is covered under cost 

audit at present. Whether, the company will need to get cost audit done of electricity generation 

activities under Cost Audit Order 52/26/CAB-2010 dated 02.05.2011. [FAQ-2, Illustration 3] 

Earlier Clarification Revised Clarification 

Applicability of cost audit is based on turnover of 

the total company. Hence, any activity of a 

company, irrespective of the turnover of the 

particular activity, would be covered under cost 

audit if that particular activity is one of the 

activities listed in the cost audit order Nos. 

52/26/CAB-2010 dated 2
nd

 May 2011 or 

52/26/CAB-2010 dated 3
rd

 May 2011 (modified 

vide Order dated 30
th

 June 2011).  

In the instant case, the company will be covered 

under cost audit for electricity generation, 

transmission and distribution. 

Applicability of cost audit is based on turnover of the total 

company. Hence, any activity of a company, irrespective of 

the turnover of the particular activity, would be covered 

under cost audit if that particular activity is one of the 

activities listed in the cost audit order Nos. 52/26/CAB-

2010 dated 2
nd

 May 2011 or 52/26/CAB-2010 dated 3
rd

 

May 2011 (modified vide Order dated 30
th

 June 2011). 

If the power generated by the 2 wind mills is sold outside 

but the total turnover from the sale does not exceed 2% of 

the total turnover of the company or Rs.20 crores, 

whichever is lower, then the power generation would be 

considered as  an ancillary activity of the company 

incidental to its main operations (i.e. products/activities 

that do not constitute their main line of business) and the 

Cost Accounting Records (Electricity Industry) Rules 2001 

will not be applicable. Consequently, the company will not 

be required to get cost audit conducted for the electricity 

activity in this case. 

If the power generated by the 2 wind mills is captively 

consumed by the company, then Cost Audit Order No. 

52/26/CAB-2010 dated 2
nd

 May 2011 will not apply. 

[Please refer General Circular No. 67/2011 dated 30th 

November 2011]. For this purpose, the term “Captive 

Generating Plant” shall have the same meaning as 

assigned in Rule 3 of the Electricity Rules, 2005, which is 

annexed hereto. 

The above clarification is superseded and the correct position is given in FAQ-5 vide Question 5.19 

4.6 A company has one 1500 KVA captive Power Plant. Turnover of the company is more than Rs. 100 

crores.  

a) Whether Cost Accounting Records (Electricity Industry) Rules, 2001 shall be applicable to the 

company.  

b) Whether cost audit is to be conducted for electricity activities under Cost Audit Order 52/26/CAB-

2010 dated 2
nd

 May 2011: 

(i) When the company is using the entire generated power for captive consumption; 



(ii) When the company is consuming part of the generated power for captive consumption and 

part is sold outside. [FAQ-2, Illustration 4] 

Earlier Clarification Revised Clarification 

In the instant case, the Cost Accounting Records 

(Electricity Industry) Rules, 2001 is applicable to 

the company for its captive power plant and the 

cost of generation determined is to be 

considered for captive consumption of power.  

When the company is utilizing the entire 

generated power for captive consumption and 

until such time no part of its generated power is 

sold outside, then cost audit will not be 

applicable for its electricity activity. 

When the company is consuming part of the 

generated power for captive consumption and 

part is sold outside, then cost audit is to be 

conducted as per Cost Audit Order 52/26/CAB-

2010 dated 2
nd

 May 2011, provided that the 

company meets the criteria of turnover or net 

worth or listing of equity or debt. 

a) In the instant case, the Cost Accounting Records 

(Electricity Industry) Rules, 2001 is applicable to the 

company for its captive power plant and the cost of 

generation determined is to be considered for captive 

consumption of power. 

b) Whether or not cost audit would be required to be 

conducted in case the entire generated power is used 

for captive consumption and where part is sold would 

be governed by definition of "captive generating plant" 

as defined in Rule 3 of Electricity Rules 2005, which has 

been explained under question 4.5 above. 

 

******************* 
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Extract from Electricity Rules 2005 

Clause 3: Requirements of Captive Generating Plant.-  

(1) No power plant shall qualify as a ‘captive generating plant’ under section 9 read with clause (8) 

of section 2 of the Act unless-  

(a) in case of a power plant -  

(i) not less than twenty six percent of the ownership is held by the captive user(s), and  

(ii) not less than fifty one percent of the aggregate electricity generated in such plant, 

determined on an annual basis, is consumed for the captive use:  

Provided that in case of power plant set up by registered cooperative society, the conditions 

mentioned under paragraphs at (i) and (ii) above shall be satisfied collectively by the 

members of the co-operative society;  

Provided further that in case of association of persons, the captive user(s) shall hold not less 

than twenty six percent of the ownership of the plant in aggregate and such captive user(s) 

shall consume not less than fifty one percent of the electricity generated, determined on an 

annual basis, in proportion to their shares in ownership of the power plant within a variation 

not exceeding ten percent;  

(b) in case of a generating station owned by a company formed as special purpose vehicle for 

such generating station, a unit or units of such generating station identified for captive use 

and not the entire generating station satisfy (s) the conditions contained in paragraphs (i) 

and (ii) of sub-clause (a) above including -  

Explanation:-  

(1) The electricity required to be consumed by captive users shall be determined with reference 

to such generating unit or units in aggregate identified for captive use and not with 

reference to generating station as a whole; and  

(2)  the equity shares to be held by the captive user(s) in the generating station shall not be less 

than twenty six per cent of the proportionate of the equity of the company related to the 

generating unit or units identified as the captive generating plant. 

Illustration: In a generating station with two units of 50 MW each namely Units A and B, one 

unit of 50 MW namely Unit A may be identified as the Captive Generating Plant. The captive 

users shall hold not less than thirteen percent of the equity shares in the company (being the 

twenty six percent proportionate to Unit A of 50 MW) and not less than fifty one percent of the 

electricity generated in Unit A determined on an annual basis is to be consumed by the captive 

users.  

(2) It shall be the obligation of the captive users to ensure that the consumption by the Captive 

Users at the percentages mentioned in sub-clauses (a) and (b) of sub-rule (1) above is 



maintained and in case the minimum percentage of captive use is not complied with in any 

year, the entire electricity generated shall be treated as if it is a supply of electricity by a 

generating company.  

Explanation.- (1)  For the purpose of this rule.-  

a. “Annual Basis” shall be determined based on a financial year;  

b. “Captive User” shall mean the end user of the electricity generated in a 

Captive Generating Plant and the term “Captive Use” shall be construed 

accordingly;  

c. “Ownership” in relation to a generating station or power plant set up by a 

company or any other body corporate shall mean the equity share capital 

with voting rights. In other cases ownership shall mean proprietary 

interest and control over the generating station or power plant;  

d. “Special Purpose Vehicle” shall mean a legal entity owning, operating and 

maintaining a generating station and with no other business or activity to 

be engaged in by the legal entity.  
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