
F. No. 52/1/CAB-2012 

Government of India 

Ministry of Corporate Affairs 

Cost Audit Branch 

***** 

B-1 Wing, 2nd Floor,  

Paryavaran Bhavan, 

CGO Complex,  

New Delhi-110003 

 

Dated the 25th May, 2012 

To, 

The Secretary General, 

Construction Federation of India, 

1103, Antriksh Bhawan, 

22, K.G. Marg, 

New Delhi – 110 001 

 

Subject: Exemption from applicability of Cost Accounting Records 

Rules to the Construction Industry. 

Sir, 

Please refer your letter dated 23rd March, 2012 on the subject 

cited. CFI had earlier made a similar reference on 19th December, 2011 

and the matter was discussed in MCA on 11th January, 2012 with the 

representatives of CFI and of few leading construction/development 

companies wherein it was observed that all such companies are already 

maintaining cost accounting records for their internal requirements. Cost 

Accounting Records Rules 2011 do not visualize companies to change 

their cost accounting system if already in-place; but they are required to 

comply with the Generally Accepted Cost Accounting Principles and Cost 

Accounting Standards issued by the Institute of Cost Accountants of 

India, to the extent these are found to be relevant and applicable and 

also file compliance report with the Central Government. It was also 

observed that existence of structured & verified cost accounting 

records would enable the companies to fulfill regulatory requirements; 

comply with the Tax Accounting Standards; and assist is their tax 

assessments. 



2. Based on the discussions held, detailed clarifications were issued 

on 16th January, 2012 that were duly acknowledged by the CFI vide their 

letter dated 27th January, 2012 and also conveyed to all their member 

companies for implementation.  

3. However, the matter has been once again examined in the Ministry 

and it has been decided that there appear no reasons for granting any 

special exemption to the construction (incl. development or real estate) 

industry from the applicability of the Companies (Cost Accounting 

Records) Rules 2011. Hence the decisions already conveyed earlier vide 

letter dated 16th January, 2012 are being reiterated as under: 

a) All companies engaged in the construction and/or development 

(real estate) businesses who meet with the threshold limits laid 

down in Rule 3 of the Companies (Cost Accounting Records) Rules, 

2011 shall be required to maintain cost accounting records and file 

compliance report with the Central Government in accordance with 

the provisions of these Rules. This includes companies undertaking 

construction jobs with the use of own materials [whether self 

manufactured/produced or procured from outside] and/or 

development of residential, commercial or industrial estates i.e. 

development of township, residential units, commercial complex, 

office blocks, industrial parks [including SEZ], etc. or construction 

of highways, rails, roads, bridges, industrial & non-industrial 

structures, or other infrastructure facilities etc or construction 

activities undertaken under BOT/BOOT mode, or the projects 

undertaken as EPC contractor or the projects undertaken abroad 

by a company incorporated in India.  

b) As per MCA’s General Circular No. 67/2011 dated 30th November 

2011, companies engaged in construction business as contractors 

or sub-contractors wherein they are paid only the conversion 

charges are exempted from the applicability of Companies (Cost 

Accounting Records) Rules, 2011. 

c) Companies (Cost Accounting Records) Rules, 2011 do not apply to 

such Joint Ventures that are non-corporate entities [i.e. not 

companies registered under the Companies Act] or to unlisted 

companies that are below the specified threshold limits or to a 

body corporate governed by any special Act. 



d) As on date, no cost audit is applicable on the companies engaged in 

the construction and/or development (real estate) business. 

Hence, these companies are only required to maintain cost 

accounting records and file compliance report with the Central 

Government that can be signed by their employee cost accountant 

as defined in Rule 2(c) of the Companies (Cost Accounting 

Records) Rules, 2011. 

 

Yours faithfully, 

 

 

(B.B.Goyal) 

Adviser (Cost) 

Tel: 011-24366005 

Copy to:  

1. The General Manager, Confederation of Real Estate Developers’ 

Associations of India, 703, Ansal Bhavan, 16, Kasturba Gandhi 

Marg, New Delhi – 110 001 with reference to their letter no. 

59/MCA/2012 dated 3rd April, 2012. You are requested to bring 

this to the notice of all your member companies & associations for 

due compliance.  

2. The President, Institute of Cost Accountants of India, 12, Sudder 

Street, Kolkata – 700 016 with a request to circulate this for the 

information of all concerned. 

 


