
No GST on Printing of Pre-examination material for Educational Boards or Universities: The AAR, 

Telengana 

 

Fact of the Case 

 

The applicant, M/s. Hitech Print Systems Limited is engaged in the business of printing high-security 

products and offering total solutions to customers in educational fields. The main product offered by the 

applicant are Bank Cheque Books, OMR Answer sheets, Certificates, Bank Memos, etc., 

 

The applicant is desirous of obtaining clarification regarding the supply of OMR Answer Sheets, 

Certificates, scanning services provided in connection with the conduct of examination by the educational 

institutions. 

 

The applicant has sought the advance ruling on the issue  

 

 Whether printing of pre-examination material items like Question Papers, OMR Sheets [Optical 

Mark Reading], Answer Booklets with/without OMR, Practical Answer Booklets, Hall Tickets and 

other examination material specific to various educational boards/Universities amounts to the 

provision of service and the same is exempt from GST levy.  

 

 Yet another issue raised was in respect of classification and applicable GST rate for the supply of 

cheque books printed in the name of specific Bank name and customer name as per the 

specification given by the Banks. 

 

Decision of the Case 

 

The Advance Ruling Authority of Telangana in the case of M/s. KL Hitech Secure Print Limited their order 

No.10/2018, A.R.Com/13/2018, dated: 26-07-2018 have held that supply of service to education 

institution is eligible for exemption under Entry No.66 of Notification No.12 of 2017 – Central Tax (Rate) 

dt: 28-06-2017.  

 

The Coram held that printing of pre-examination material items like Question Papers, OMR Sheets [Optical 

Mark Reading], Answer Booklets with/without OMR, Practical Answer Booklets, Hall Tickets and other 

examination material specific to various educational boards/Universities amounts to the provision of 

service and the same is exempt from GST levy. 

 

 “Where the banker supplies the content and the applicant uses their own physical input, i.e., paper, then 

the case is covered under Heading 9989 (ii) of Notification No.11/2017-Central Tax (Rate), dated June 

28, 2017, as amended and is taxable at 9% CGST & SGST Act each; and where the applicant uses physical 

input, i.e., paper supplied by their client then the same will fall under Heading 9988 (ii)(a) and is taxable 

at 6% under CGST & SGST each,” the AAR added. 

 
 
The Telangana Authority of Advance Ruling (AAR) held that no GST on printing of pre-examination material for 

educational boards or Universities. 

 

 

 


