
12% GST to be levied on printing of cheque books as per specifications and paper 

given by banks: The AAR, Telangana 

 

Fact of the Case 

 

The applicant was engaged in printing of cheque books in name of specific bank name and 

customer name as per specification given by banks. It filed an application for advance 

ruling to determine applicable GST rate for the supply of printing of cheque books to the 

banks 

Decision of the Case 

 

The Authority for Advance Ruling observed that Notification No. 2/2017(Rate) exempts 

supply of Cheques, lose or in book form at HSN Code 4907. But the applicant would not 

supply cheques to bankers and it would be the bankers who would be supplying cheques 

to their customers. The content of the cheque book would be supplied by the banker and 

the banker shall be the person who owns usage rights to such intangible property. The 

applicant would be printing cheques as per the directions of the Bankers and the applicant 

shall use its own physical input, i.e., paper. Therefore, the applicable rate of GST would 

be 12% as per serial No. 27 of Notification No. 11/2017(Rate). 

 

 

 


