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Frequently Asked Questions on Practical Issues of GST – II 

 

Q1. I have purchased a villa at Hyderabad on 28/12/2017 for Rs.48 lacs. The builder has 

collected Rs.5.76 lacs as GST in addition. He has not passed on any input credit to me. 

What is the course of action available to me? 

Ans.  GST is applicable if handed over before the issue of occupancy certificate. Reduction 

of price is one of the conditions for the fulfilment of Anti-profiteering provisions specified 

in section 171 of the CGST Act. 

       In case if you find that the builder has not passed on the benefit, you can take it up 

with him or file a complaint for the same. 

 

 

Q2. Please suggest can supplier/ Vendor raise a single invoice for the month for 

aggregating supply made by him within the month under GST. 

        Consolidation will help in term of single invoice by vendor and single process of invoice 

in the month rather than process of invoice for each consignment/ supply basis. 

        Hence, If possible supply throughout a month can be affected through delivery 

challan and generating a supply GST invoice at end of month aggregating month 

supply made. 

 

Ans.  No 

 

 

Q3. Is GST applicable on air freight in case of imports and exports and are there any 

exemptions available thereof. 

 

Ans.  GST is not payable on Air Freight charges of imported goods. It is to be paid only in 

case of goods imported by sea. No GST is payable on export goods. If paid, it is 

refunded by way of rebate 

 

 

Q4.  A registered taxpayer (sole proprietor) under GST has died, now we have to cancel the 

GST registration with effect of death, but one month’s GST is still pending. 

1.  Can we pay GST first and then cancel the GST registration (is this possible). 

2.  If we cancel it first then how we pay one month pending GST. 

 

Ans.   If the taxes are due to government, in case of deceased person, his legal heirs will be 

liable to pay the dues with interest. Section 79 of CGST Act has provisions in this 

respect. Hence it is advised that the dues should be paid, the returns should be filed 

and then the registration can be cancelled. You can approach the jurisdictional 

officer and explain him the facts and your readiness to pay the dues of the 

deceased. This should be done through a written letter to safeguard your interest. 

 



  Q5.     Whether the GST Audit is a statutory obligation? 

  Ans.    Yes if your turnover is above 2 Cr. 

Q6.   Under CGST Rules 2017, CHAPTER XVI, Section 138(e-way rules), If an unregister supplier 

under GST Act supplies goods(value more than 50,000) to an unregistered buyer then 

Is it mandatory to issue an e-way bill and if yes then what is the procedure for the 

same. 

 Ans.     Yes, E-way Bill is to be generated from the Portal. 

Q7.    Presently whether the E-Way bill has been issued for Inter State movement of goods or 

Inter and Intra State movement? 

Ans.    Interstate rules are very clear. and for Intra state it depends on which state you are 

belong to. 

Q8    Whether e way bill applicable on end user? 

  Ans.     E-way bill is to be generated by the supplier as per the Tax Invoice issued by him. Either 

the buyer or transporter can issue E-way bill. The end user - i.e. customer has to 

accept or reject the e-way bill. 

 

Q9.   If any works contracts done, what GST rate need to apply for given transaction , 

whether as a whole it should be  considered as works contract(without considering 

the material) and charge GST or need to separately prepare invoice of material and 

services.( Even PO got as works contract basis only) 

 

Ans.      Notification No. 11/2017 (Central Tax) Rate dt. 28.6.2017 specifies that works contract 

service will attract 9% (CGST) rate. Hence, in total 18% is the GST rate for works 

contract service. This is to be paid on total value of contract. 
 

Q10.     We are public limited company having canteen in factory premises. 

             We have canteen contractors who run the canteen .As per scope we have to 

provide everything except grocery/grains & man power. From 15/11/2017 GST rate on 

almost all types of canteen ,restaurants etc has been reduced to 5% from 

18%.Contractor is still charging 18% on the pretext that he has 80+units all over India 

and he gas to take credit. 

             We are a power generating unit and our final product "electricity” is out of purview of 

GST and hence we cannot take input credit. 

             Under the situation what should be our final incidence? Contractor is also arguing 

that he is coming under "outdoor caters" and GST is 18%.He argues the 5% GST is 

applicable if company runs it s own canteen. 

             It is ridiculous if company runs it s own canteen where is the question of billing. Kindly 

give your valuable input. 

 

Ans.    GST @ 18% is applicable on Industrial Canteen. GST council has to take steps to reduce 

the GST rate on industrial canteens. Suggested the company sends the 

representation to reduce the GST rates on Industrial canteens for which the company 

is not able to avail input tax credit. 



 

Q. 11 AFTER COMPLETION OF GST REGISTRATION FOR PRIVATE LIMITED COMPANY, I AM 

UNABLE TO SUBMIT THE FORM WITH DSC. IT SHOWS AS A SYSTEM ERROR OCCURRED 

WHILE SIGNING WITH DSC. 

Ans.  Please check system requirement. Also install EMsinger for GST. 

 

 


