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Frequently Asked Questions. 

 

 

Q. (1)    IS RCM CHARGED ON WORKS CONTRACT UNDER GST? 

Ans.      No 

 

Q. (2)   If any works contracts done, what GST rate need to apply for given transaction , 

whether as a whole it should be  considered as works contract(without considering 

the material) and charge GST or need to separately prepare invoice of material 

and services.( Even PO got as works contract basis only) 

 

Ans.      Notification No. 11/2017 (Central Tax) Rate dt. 28.6.2017 specifies that works contract 

service will attract 9% (CGST) rate. Hence, in total 18% is the GST rate for works 

contract service. This is to be paid on total value of contract. 
 

Q. (3)   We are public limited company having canteen in factory premises. 

             We have canteen contractors who run the canteen .As per scope we have to 

provide everything except grocery/grains & man power. From 15/11/2017 GST rate on 

almost all types of canteen ,restaurants etc has been reduced to 5% from 

18%.Contractor is still charging 18% on the pretext that he has 80+units all over India 

and he gas to take credit. 

             We are a power generating unit and our final product "electricity” is out of purview of 

GST and hence we cannot take input credit. 

             Under the situation what should be our final incidence? Contractor is also arguing 

that he is coming under "outdoor caters" and GST is 18%.He argues the 5% GST is 

applicable if company runs it s own canteen. 

             It is ridiculous if company runs it s own canteen where is the question of billing. kindly 

give your valuable input. 

 

Ans.    GST @ 18% is applicable on Industrial Canteen. GST council has to take steps to reduce 

the GST rate on industrial canteens. Suggested the company sends the 

representation to reduce the GST rates on Industrial canteens for which the company 

is not able to avail input tax credit. 

 



Q.(4)    HSCL, Bokaro unit(Registered in Jharkhand) got works contract from E.C.Railway, 

Patna to be executed in U.P.  

               Query:1. Whether IGT @12% will be charged ? 

                     or 2. Whether HSCL is to get registered in U.P and charge CGST & SGST? 

 

Ans.       In my opinion, both the options are open for you. In the first case, the place of supply 

will be location of the customer (i.e. Patna in this case). Hence IGST is to be 

charged.  

               However, if you opt to take separate registration in UP, then CGST and SGST will be 

charged. 

 

Q. (5)   Our Company is doing job work. Our Principal Buyer has sent the material to us and 

after finishing of job work, our Principal Buyer give us their Invoice and mention our 

company name in the loading point in the Invoice and after that our Delivery 

challan has been attached with the Invoice and from our company premises the 

material are directly sent to the Customer of our Principal Buyer i.e. in Nagpur. The 

Transportation cost has been borned by us and moreover, the consignment value is 

more than Rs. 50,000/-. Now my question is who will issue the E-Way bill whether our 

company or our Principal Buyer? 

 

Ans.       Your company need to prepare Eway Bill. 

 


