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The indirect taxation of services has always posed a 
greater challenge as compared to  that of taxation 
of goods for the basic reason of services being 

intangible in nature and therefore difficult to measure. 
Amongst several critical issues faced by trade and 
industry, the taxation of the supply of services between 
Distinct Persons ranks as one of the foremost.

 The concept of Distinct Person embodied in the GST law 
is laid down in sub=section (4) of Section 25 of the Central 
Goods and Service Tax Act, 2017(CGST) in terms of which, 
a person who has obtained or is required to obtain more 
than one registration in a State or Union Territory in 
respect of an establishment, has an establishment in 
another State or Union Territory, then such establishment 
shall be treated as establishments of distinct persons. 
Consequently, any supply of goods and/or services 
between such Distinct Persons is liable to GST. Clause 2 of 
Schedule I appended to the CGST Act clarifies that supply 
of goods or services or both between Distinct Persons as 
specified in sub-section (4) of  Section 25 of the CGST Act, 
when made in the course or furtherance of business even 
if made without consideration will be treated as supply 
liable to GST.  

As to what would constitute supply made in the course 
or furtherance of business has not been clarified.This 
has resulted in much ambiguity that has led assessees 
to approach the forum for Advance Ruling. In the case of 
Columbia Asia Hospitals Pvt Ltd  reported in [2018(15) 
GSTL 722 (A.A.R.- GST)], it was ruled that  services of 
accounting, IT etc provided from the corporate office  
to  units located in other states would amount to supply 
as per Clause 2 of Schedule I appended to the CGST Act. 
This ruling was subsequently upheld by the Appellate 
Authority for Advance Ruling reported in [2019920) GSTL 
763]. The aspect as to whether or not such accounting and 

IT services would get covered within the scope of being in 
the course or furtherance of business was not brought to 
the attention ofthe Authority.

It is a matter of settled principle that taxation is always on 
an economic activity. By providing accounting and other 
services to the establishments located in other states, the 
corporate office does not undertake any economic activity. 
Further, from the facts, it becomes clear that the applicant 
is not engaged in the business of providing accounting, 
IT and other services. Therefore, the provision of these 
services cannot be said to have been made in the course 
or furtherance of business.This principle has been upheld 
in the case of Jotun India Pvt Ltd [ 2019(29) GSTL 778 
(A.A.R.-GST)] ,  wherein it was ruled by the Authority 
for Advance Ruling that recovery of  portion of parental 
medical insurance premium  from employees cannot be 
treated as an activity done in the course of business or 
furtherance of business  in as much as no service of health 
insurance was provided by the applicant to the employees. 
It follows therefrom that supply of services between 
establishments of Distinct Persons will be subject to GST 
only when made in the course or furtherance of business. 
The accounting, IT, HR and other functions provided by 
a corporate office to a branch office are essentially for 
the purpose of recording business activities, through an 
IT enabled  infrastructure , dealing with matters relating 
to employees  and to comply with certain  legal and 
regulatory requirements,  which , in no way makes these 
activities fall within the ambit of activity carried out in the 
course or furtherance of business.

The GST Council may therefore take up the matter so as 
to carve out an exception to services of accounting, IT and 
the like between Distinct Persons  to the effect that these 
will not constitute supply  in the course or furtherance of 
business and consequently not liable to GST.


