
TAX BULLETIN FEBRUARY, 2021 VOLUME - 81 - THE INSTITUTE OF COST ACCOUNTANTS OF INDIA 6 

GST- ON BEAT, OFF-BEAT AND BACK 

BEAT 
GST ON RESIDENTIAL WELFARE ASSOCIATION, 

FOLLOWING ADVANCED RULING: TO BE OR NOT TO 

BE? 
 
CMA (Dr.) Ashish P. Thatte 

Council Member, The Institute of Cost Accountants of India 
 

uring Lock-down we have realized that rules must be followed to avoid infection. Anyhow its rule of 

life that Rule should be followed written or otherwise. However time comes when you get confused 

what is to be followed?  Without guessing further let’s understands the Advance Ruling Pronounced 

in the year 2019; the case law is for Prestige South Ridge Apartment Owner’s Association. Firstly we will 

see what is decided in the case.  

 

The applicant [Apartment Owners Association] is engaged in providing maintenance or repair of the common 

area of the apartments and surrounding area viz. corridors, pathways, gardens, clubhouse, swimming pool, 

lifts, etc. It also provides lighting in common area, undertakes periodic upkeep of equipment, etc. in the play 

area, etc. It collects monthly subscription as maintenance charges.  

It sought advance ruling in respect of the following questions: 

 

1. Whether the activity of procuring goods and services from third parties for upkeep and maintenance 

of apartments and collecting the monies from its members to pay third party vendors is an activity 

liable to GST. 

 

2. If liable to GST, whether the exemption Entry No. 77 of Notification No. 12/2017 - Central Tax 

(Rate), dated 28-6-2017 apply for maintenance charges collected from members. 

 

3. If exemption is available, whether it is available on per member basis or per flat basis, as some 

members could have more than one flat. 

 

4. Whether the exemption as per Entry No. 77 of Notification No. 12/2017 - Central Tax (Rate), dated 

28-6-2017 is a standard exemption that can be claimed irrespective of amount collected towards 

maintenance, i.e., if maintenance charges from a member for a month is Rs. 10,000, whether Rs. 

10,000 liable to GST or Rs. 2,500 (Rs. 10,000 - 7,500) liable to GST. 

 

5. Whether the electricity charges paid to BESCOM (electricity supply authority) for the power 

consumed towards common facilities and separately recovered from members liable to GST.-  

 

6. Whether the corpus/sinking fund collected from members liable to GST. - Critical Point 

 

We will see this judgement and commentary point by point. 

 

(1) Whether the activity of procuring goods and services from third parties for upkeep and maintenance 

of apartments and collecting the money from its members to pay third party vendors is an activity 

liable to GST.- As observed in various cases that repairs and upkeep of common area which belong 

to all Apartment Owners is performed by Apartment hence its business services and must fall under 

ambit of GST. Section 7 (1) of the CGST Act deals with scope of supply and stipulates various other 

forms of Supply. It is observed that Association of Persons has a legal existence and is different from 

its members. Also term Business includes the provision, by a club, association, society, or any such 

body (for a subscription or any other consideration) of the facilities or benefits to its members. From 

the above its amply clear that Activities of Apartment Owner/ Co-operative Societies are included in 

the ambit of GST.  

(2) If liable to GST, whether the exemption Entry No. 77 of Notification No. 12/2017 - Central Tax 

(Rate), dated 28-6-2017 apply for maintenance charges collected from members.:- The applicant is a 

non-profit organisation and is registered under the Karnataka Apartment Owners Association Act, 

D 
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1972, The applicant provides services only to its members and collects the share of contribution or 

reimbursement of charges, The recipients of services provided by the applicant are its own members 

i.e. members of a residential complex. In view of the above, the exemption under entry number 77 of 

Notification No. 12/2017 - Central Tax (Rate), dated 28.06.2017 as amended by Notification No. 

2/2018 - Central Tax (Rate), dated 25.01.2018 is available for an amount, up to Rs. 7,500/- per 

month per member, collected for sourcing of goods or services from a third person for common use 

of the members 

(3) If exemption is available, whether it is available on per member basis or per flat basis, as some 

members could have more than one flat: - Circular No. 109/28/2019- GST dated 22.07.2019 wherein 

the similar case is disclosed. From the paragraph in this Circular the above question is answer 

directly. As per general business sense, a person who owns two or more residential apartments in a 

housing society or a residential complex shall normally be a member of the RWA for each residential 

apartment owned by him separately. The ceiling of Rs. 7500/- per month per member shall be 

applied separately for each residential apartment owned by him. For example, if a person owns two 

residential apartments in a residential complex and pays  Rs. 15000/- per month as maintenance 

charges towards maintenance of each apartment to the RWA (Rs. 7500/- per month in respect of 

each residential apartment), the exemption from GST shall be available to each apartment. 

(4) Whether the exemption as per Entry No. 77 of Notification No. 12/2017 - Central Tax (Rate), dated 

28-6-2017 is a standard exemption that can be claimed irrespective of amount collected towards 

maintenance, i.e., if maintenance charges from a member for a month is Rs. 10,000, whether Rs. 

10,000 liable to GST or Rs. 2,500 (Rs. 10,000 - 7,500) liable to GST. : - In the same above 

mentioned circular this point is covered in paragraph 5 very clearly. The exemption from GST on 

maintenance charges charged by a RWA from residents is available only if such charges do not 

exceed Rs. 7500/- per month per member. In case the charges exceed Rs. 7500/- per month per 

member, the entire amount is taxable. For example, if the maintenance charges are Rs. 9000/- per 

month per member, GST @18% shall be payable on the entire amount of Rs. 9000/- and not on [Rs. 

9000 - Rs. 7500] = Rs. 1500/- . From the discussion it is clear that entire amount is getting 

chargeable to GST. However Department should seriously consider this clause in future for giving 

exemption of Rs. 7500 from amount if charged higher. 

(5) Whether the electricity charges paid to BESCOM (electricity supply authority) for the power 

consumed towards common facilities and separately recovered from members liable to GST: - There 

is difference between paid on behalf of someone and paid as common charges. Like mainly Property 

Taxes are charged to Apartment Owners for their own residence/ flat and also for common areas. 

The point here is when RWA/ CHS acts as agent to collect taxes charges on behalf of any agency 

then it should not be charged to GST or not even to be added in the limit of Rs. 7500. But when any 

common charges are recovered from owners then they should be considered as upkeep and 

maintenance of common area. Hence Electricity charges which might have been shown separately 

may have to be added in Maintenance charges. After adding the same exemption limits or taxability 

may be calculated. In this specific case RWA/CHA has also given their sample invoice for the 

consideration for advance ruling.  

(6) Whether the corpus/sinking fund collected from members liable to GST:- This is the case wherein 

some difference of opinion can be identified. If we refer FAQ bearing F No. 332/04/2017- TRU 

having subject FAQ on levy of GST on supply of services to the cooperative society Answer to 

Question No. 1 has the following statement ‘3.Sinking fund, repairs & maintenance fund, car 

parking charges, Non- occupancy charges or simple interest for late payment, attract GST, as 

these charges are collected by the RWA/Co-operative Society for supply of services meant for 

its members.’ Whereas the advance ruling has the following comments ‘  

 

11.9. The sixth question is related to applicability of tax on the Corpus/Sinking Fund. The applicant 

collecting the amounts towards corpus/sinking fund for future supply of services meant for its members. 

It is a fact that the corpus fund or sinking fund is mandatory under the Bye-laws of the Co-operative 

Societies/Resident Welfare Associations and is in the nature of a deposit towards unforeseen events or 

planned events. Clause (31) of section 2 of the CGST Act, 2017 defines the term "consideration" which 

is as under: 

 

'(31) "Consideration" in relation to the supply of goods or services or both includes — 
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(a) Any payment made or to be made, whether in money or otherwise, in respect of, in response to, or 

for the inducement of, the supply of goods or services or both, whether by the recipient or by any other 

person but shall not include any subsidy given by the Central Government or a State Government; 

 

(b) the monetary value of any act or forbearance, in respect of, in response to, or for the inducement of, 

the supply of goods or services or both, whether by the recipient or by any other person but shall not 

include any subsidy given by the Central Government or a State Government: 

 

Provided that a deposit given in respect of the supply of goods or services or both shall not be 

considered as payment made for such supply unless the supplier applies such deposit as consideration 

for the said supply;' 

 

The proviso to the above clause states that the deposit given in respect of a future supply shall not be 

considered as payment made for such supply until the supplier applies such deposit as consideration. In 

the instant case the corpus/sinking fund so collected is the amount collected towards the future supply 

of service and accordingly gets applied as consideration towards supply of services only at the time of 

actual supply of services. Therefore the amounts collected towards Corpus/Sinking Fund do not form 

part of consideration towards supply of services at the time of collection and hence is are not liable to 

GST, at the time of collection. However the amounts so utilized for provision of service are liable to tax 

at the time of actual supply of service. 

 

From the above paragraphs in FAQ and decision of Advance Ruling are totally different and while choosing 

one has to understand that Advance Ruling is for specific case whereas FAQs are for all in general. Hence 

according to me FAQ should prevail. There is another reason that GST to be charged as and when it is 

collected as it will be included in overall limit of 7500 (5000 earlier) also while charging GST at the time of 

usage means huge amount may be charged as Sinking fund is utilized for major repairs, demolition etc.  

 

Advance Ruling authority is not an adjudicating authority.  The definition of “Adjudicating Authority” as 

defined in Section 2 (4) of CGST ACT, 2017 excludes Advance Ruling Authority (Both the Authority for 

Advance Ruling and the Appellate Authority for Advance Ruling). Advance Ruling will be binding only on 

the applicant who has sought for advance ruling. Advance ruling will be binding only on the concerned officer 

or the jurisdictional officer in respect of the applicant. 
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